רדיקלי
מקור המילה מלטינית, 'רדיקס' משמעו "שורש".כשאני מציג פתרון רדיקלי, אני נוגע בשורש הבעייה.
לכן לפי דעתי, השימוש במילה למעשה יוצר ברירת מחדל שהיא פתרונות שאינם רדיקלים. פתרונות שאינם מטפלים בשורש הבעייה הם לדעתי לא ממש פתרונות.
בדומה לכך שברגע שיצרנו "חקלאות אורגנית", למעשה נתנו קיבוע מילולי לכך שחקלאות ללא המילה "אורגנית", היא חקלאות בשיטת ההירושימה, החקלאות השגורה בעולם "המתפתח" מאז מלחמת העולם השנייה.
המשקל שיש לשפה בה אנו בוחרים להשתמש הוא גדול, אין להתכחש לכך. בשפה האנארסית (בספר "המנושל") למשל, לא הכניסו מילים שכוללות בתוכן אלמנט של בעלות. יש רק "אני משתמש בזה עכשיו", ואין "זה שלי".
שפה זה דבר חי, ולדעתי חשוב שאנשים פעילים, יתרמו לעיצוב השפה כך שתתאים לעולם בו הם רוצים לחיות. לכן לדעתי חשוב לקרוא לחקלאות הירושימה כך, ואת החקלאות המקורית כפשוט חקלאות. במקום להכנס לחנות ולשאול "יש לכם אורגני?" לשאול:
צרכן: "האם יש לכם ירקות ופירות שגודלו בצורה טבעית ללא ריסוסים רעילים שהורגים לנו את העולם?"
מוכר: "אה אתה מתכוון לאורגני.."
צרכן: "אני מתכוון לירקות ופירות שגדלו בלי רעל"
מוכר: "לא אין לנו"
צרכן: "תביא מחר?"
מוכר: "לא אין לזה ביקוש"
צרכן: "אבל אני מבקש.."
כאן המוכר צריך ש-20 לקוחות קבועים יבואו ויבקשו בשביל לנפץ לו את המיתוס שאין ביקוש לזה. אז לארגן את השכונה על ידי חפלק משובח והסברתי.
יש עוד מילים עם אותה הבעייה: אמיתי, ירוק, הוליסטי... הרי אין כזה דבר פתרון לא-אמיתי, ואין כזה דבר פתרון שמתעלם מאיכות הסביבה, ואין כזה דבר פתרון שלא לוקח בחשבון את כל התמונה... כלומר יש, אבל אז זה לא ממש פתרון...
למעשה, ברב הפעמים שאני שומע את המילה רדיקלי, משתמשים בה כדי לא לקחת ברצינות פתרונות שנוגעים בשורש הבעייה:
פלונית: ראית את הסרט הזה
אלמונית: כן, איום ונורא, טוב שאני ממחזרת את כל הפלסטיקים שלי.
פלונית: תזכירי לי איך זה הולך בדיוק?
אלמונית: אני שמה במיכל ומשאית גדולה באה ולוקחת את זה.
פלונית: לאן?
אלמונית: לבאר-שבע.
פלונית: משתלם להסיע אשפה חד-פעמית מהגליל לבאר-שבע? ומה עושים עם זה שם? בקבוקים חדשים?
אלמונית: לא.. עושים מזה מוצרי פלסטיק גס כמו קורות, אבל שמעתי בעצם שהרבה פעמים לא ממחזרים את זה ופשוט זורקים את זה עם כל השאר...
פלונית: אז אין כאן שום מחזור בעצם. כי זה לא הופך שוב לבקבוקים.
אלמונית: לא...
פלונית: אז מה דעתך פשוט לא לקנות פלסטיק יותר בכלל. הרי האנושות ייצרה כל כך הרבה פלסטיק עד עכשיו, שגם אם נחליט מעכשיו רק למחזר פלסטיק לפלסטיק עמיד ובר-מחזור ולא לייצר חדש... יהיה עודף של פלסטיקים בסביבה.
אלמונית: וואו חלום.. אבל זה רדיקלי מדי. את כזו רדיקלית!
אלמונית למעשה כאן מוותרת על הזכות שלה להציל את העולם ובוחרת להמשיך בהרגלים שעולים הרבה ומכמירים בעיות בתקווה שילדיה ונכדיה יצליחו לפתור.
בשלב זה כדאי שפלונית תרגע ותעשה הכל לא להכנס לשיחה בנוסח "מי צודקת". אפשר להעריך את החברה על דברים שונים וגם לתת לה אמפטיה לצורך שלה בנוחות וקלילות ראש. חשוב שפלונית תסביר (אולי בפגישה הבאה..) לאלמונית שהיא בוחרת שלא להשתמש בפלסטיק ושאם רק היא תעשה את זה זה לא יפתור כלום, ולכן היא בוחרת לקחת חלק בהגברת המודעות לנושא על ידי אמצעים שונים. היא יכולה גם להדגיש שהיא אמנם שופטת את השימוש בפלסטיק, אולם היא לא שופטת את חברתה ואוהבת אותה מאד ומודעת לכך ששינויים לא קורים בין לילה (אבל הם יכולים לקרות די מהר כשרוצים).
מכיוון שהנושא חשוב לפלונית, ובגלל שהן חברות שמבלות הרבה זמן ביחד, אלמונית הולכת לשמוע על נושא הפלסטיק מדי פעם, ויתכן מאד שאלמונית, מתוך כך שהיא מרגישה לא טוב עם עצמה תתעצבן על חברתה בנושא ובדומה לאיך שהיא קראה לחברתה "רדיקלית", היא תעשה שימוש במילים כמו:
- קיצונית
- פנאטית
- דתייה
- זה לא שחור ולבן
ועל עצמה היא תעשה שימוש במילים כמו:
- מתונה
- באופן לייט
- נורמלית
מצד אחד פלונית רוצה לחיות את חייה לפי החזון שלה... מצד שני כל בחירה ששונה מחברתה יכולה להתפרש כ"מה שאת עושה זה רע", "אני יותר _ ממך". השימוש בתוויות אלו הוא למעשה סימן לחומה שהולכת ונבנית בין החברות.
אם החומה עוד לא נבנתה אבל אתם מרגישים שיש פוטנציאל שהיא תבנה, אז אפשר להפנות לדף זה. אם כבר יש חומה הדף הזה לאו דווקא יעזור.
אז מה עושים.. אני לא מאמין בפתרונות שמשמרים את החומה והולכים מסביב - אלו הם פתרונות כמו "לא לדבר על פלסטיק". גאנדי התנגד תמיד להפרדה בין הודו ופקיסטן, הוא לא האמין שחומה תיגע בשורש הבעייה (פחד בין אנשים מאורח חיים שונה), להפך, היא תשמר אותה ותייצר בעיות חדשות עם הזמן. כמו כן אני לא מאמין בפתרונות של "סיום החברות". אלו פתרונות מסוג הירושימה (או היטלר.. איך שאתם רוצים לקרוא לזה..) אלו הם פתרונות של "עקירה" או "ריסוס". פוקואוקה לא מאמין בגיזום, עקירה או ריסוס בגינה (לגנן ולצמוח בהשראת פוקואוקה).
אז מהו הפתרון [הרדיקלי]...?
יש אינסוף...
אבל כאן אני אקח הפסקה ואפנה את "הבמה" לאחרים.
[בבקשה רק פתרונות ודיון בפתרונות... לא פותח כאן עוד דף דיון ללא תכלית חוץ מדיון וארוך מדי .. אין כאן כוונה להתווכח על פלסטיק או חקלאות..]