איך יודעים מי אדריכל טוב? בשמת שאלה מצויינת והתשובה עליה עלולה להיות ארוכה (אז מתנצלת מראש)
בואי נגדיר אדריכל טוב ובהסתמך על ההגדרה ננסה לראות איך מזהים אותו :
אדריכל טוב בעיני הוא קודם כול בן אדם שרגיש לצרכי הלקוח שלו
, יודע לשאול את השאלות הנכונות וכמובן יודע לתרגם את התשובות לחללים, קירות, חדרים וכו'. לאחר פגישה עם אדריכל הייתי שואלת את עצמי האם האדריכל ענה לשאלותי, האם היה קשוב לרצונות שלי, האם האיר את עיני לדברים שלא חשבתי עליהם - זהו אדריכל טוב**.
אדריכל פחות טוב בעיני הוא כזה ששואל את הלקוח מה הוא רוצה, הלקוח אומר לו, והוא הולך הביתה לתכנן.
אדריכל טוב יבוא אליך הביתה לראות מי אתה ואיך אתה חי - אני לדוגמא, תמיד אלך להפגש עם הלקוחות שלי בבית שלהם. ככה אני לומדת עליהם דברים שעוזרים לי בתכנון אחר כך, עוזרים לי להציע דברים שיכולים להתאים להם באופן אישי. אדריכל פחות טוב מזמין את הלקוחות שלו למשרד והוא לדעתי לא לומד להכיר אותם באמת, מעבר למה שהם מספרים לו. העניין הוא שאנשים הרבה פעמים לא מספרים את הדברים הנכונים לעניין התכנון, פשוט מפני שהם לא יודעים.
אדריכל טוב צריך לדעת לוותר על האגו שלו לטובת צרכי הלקוח** - זהו השילוב הקשה בין יצירה לעיצוב שצריך לענות על צרכי הלקוח. ישנם אדריכלים שמתכננים מבנים מאוד יצירתיים ומענינים, אבל לבני אדם לא נוח להשתמש בהם - זהו בעיני אדריכל פחות טוב.
אדריכל טוב צריך להיות מסוגל לדאוג לשלבי התכנון השונים, ההיתרים והבניה ביעילות מירבית** מדובר בתהליך מלא בירוקרטיה ולפעמים בגלל טיפול לא יעיל של האדריכל הדברים נסחבים מעבר למה שהם היו אמורים (וזו בעיה כי גם ככה לוקח מספר חודשים להשיג היתר).
ישנם אדריכלים שמעסיקים עוזרים לטיפל בהליכים הבירוקרטיים מאחר ואין להם את הזמן והעניין לעשות זאת. לא משנה מי מטפל בהליכים, מה שמשנה זה שהדבר נעשה ביעילות, ואת זה אפשר לדעת בקלות משיחה עם לקוחות קודמים של האדריכל. אדריכל פחות טוב מושך, מזלזל, לוקח על עצמו יותר מידי עבודה ולא מתפנה לקדם ענינים.
אדריכל טוב יצייד את לקוחותיו במערכת תוכניות מפורטת** שתכלול תוכניות, פיתוח, חתכים, חזיתות, פרטים רלוונטיים, רשימות נגרות מסגרות ואלומניום, פרוט חומרים בסיסי (או מפורט במידה ונחתם עמו חוזה בעניין).
אדריכל טוב ידע לייעץ תוך כדי הבניה, יהיה זמין עבור לקוחותיו לשאלות** (בגבולות הסביר כמובן, כי אדריכל איננו מפקח בניה)
אדריכל טוב הוא כזה שיש לו לקוחות שמוכנים להמליץ עליו** כאדם וכאדריכל שעונה על כול הסעיפים שהזכרנו קודם. וזהו אולי הדבר הכי חשוב כשכפי שאמרת, אדם מהישוב לא יודע לשפוט עבודה טובה. בדרך כלל כשהלקוחות מרוצים זה אומר הרבה על האדריכל. מה שכן, כשמדברים עם לקוחות לשעבר חשוב לשאול אותם את השאלות (את הסעיפים השונים עליהם דיברתי). לאנשים יש נטיה להגיד "האדריכל שלנו נהדר" או "האדריכל שלנו גרוע" - שזהו סך ההתרשמות שלהם ממנו אבל אם שואלים שאלות ממוקדות מגלים שבעצם האדריכל הנהדר בעצם תכנן בית שמבחינה אקוסטית הוא קטסטרופה וחדר השינה של ההורים תקוע בדיוק ליד חדר הטלוויזיה והרעש לא מאפשר לאמא לישון בצהריים (טעויות מאוד רציניות רק שהאדריכל בן אדם מקסים ואין להם מילה רעה להגיד עליו...)
אדריכל טוב קרא ספרים כגון Pattern language ועוד הרבה הרבה ספרים** שהלקוח אפילו לא יודע עליהם. האדריכל משכיר את המוח שלו עם כול הידע והנסיון.
אדריכל טוב הוא בעל נסיון בתכנון ובחיים**. בן 30 ומעלה. שראה משהו בחיים, שגר בכמה מקומות, שיש לו משפחה, שיש לו ראיית חיים בוגרת. אני חלילה לא אומרת שאדריכלים צעירים לא צריכים לעבוד, אבל כדאי שיעשו את זה במשרדים של אחרים קודם ויתנו לעצמם זמן להבשיל. אני בהחלט יכולה לראות דברים שתכננתי כשהייתי בת 25 והיום עם הגיל והנסיון הייתי עושה אחרת.
- הסתכלתי על שאלות שאת שואלת בדף הזה לגבי תכנון - והעניין הוא שאדריכל טוב צריך לדעת לא רק לענות לך על השאלות הללו אלא להסב את תשומת ליבך אל חלקן, וגם לענות על חלקן בתכנון שהוא נותן בלי שאת בכלל תדעי שהוא עשה את זה...
האם אדם שעונה על כול הקריטריונים שאמרתי הוא אדריכל טוב? לא בהכרח אבל יש סיכוי טוב. מעבר לזה צריך ללכת לראות בתים שהוא תכנן (לא תוכניות של בתים אלא הבתים עצמם. לשבת, להרגיש את החלל ולראות מה הוא משדר לך. ללכת לכמה בתים. וכמובן לדבר עם הלקוחות ולשאול אותם מהם הטעויות שנעשו לדעתם בתכנון. הם ידעו - אדם שגר בבית תמיד יודע.
זה לגבי השאלה הראשונה שלך, על השניה אענה מאוחר יותר