דיסלקציה ונהיגה
דיסלקציה ונהיגה
אני מחפש חומר על השפעת סוגי דיסלקציה על הנהיגה. ואין הכוונה ללמודי תאוריה או מבחני תיאוריה אלא לעצם פעולת הנהיגה בכביש. האם מישהו מכיר, יודע ?
-
רינ_צ'י*
- הצטרפות: 31 מרץ 2003, 09:12
- דף אישי: הדף האישי של רינ_צ'י*
דיסלקציה ונהיגה
חיפוש הכי שטחי בגוגל מעלה כמה דברים:
ומהכרות אישית: בחור שחי עם דיסלקסיה והפרעת קשב עשה את הדרך מטבריה לרמת גן במשך חמש וחצי שעות, כי טעה במחלפים והתבלבל ולא קרא נכון את השלטים והתייאש ועצר בצד הדרך וניסה עוד פעם ועוד פעם הגיע לרעננה ואחר כך לרמת השרון וכולי.
ובן זוגי היקר יכול בקלות לנסוע מתל אביב לירושלים דרך באר שבע, ורק כשיראה את אנדרטת הנגב במקום 'ברוכים הבאים לירושלים' ירגיש שמשהו לא בסדר.
אבל לא כולם ככה. הרב מסתדרים, אני חושבת.
- מחקר שמצא תגובה איטית יותר במהלך נהיגה אצל דיסלקטים
- קושי בקריאת מפה וניווט, קשור לבעיית התמצאות במרחב (בן זוגי, אחרי שפנה לכיוון הלא נכון: 'אה, התכוונת לימין ההוא, לא לזה..')
- קושי בריכוז (בעיקר כשהדיסלקסיה מלווה גם בהפרעת קשב)
- לוקח יותר זמן להפוך את הפעולות בעת נהיגה driving]לאוטומטיות test[/po].html
ומהכרות אישית: בחור שחי עם דיסלקסיה והפרעת קשב עשה את הדרך מטבריה לרמת גן במשך חמש וחצי שעות, כי טעה במחלפים והתבלבל ולא קרא נכון את השלטים והתייאש ועצר בצד הדרך וניסה עוד פעם ועוד פעם הגיע לרעננה ואחר כך לרמת השרון וכולי.
ובן זוגי היקר יכול בקלות לנסוע מתל אביב לירושלים דרך באר שבע, ורק כשיראה את אנדרטת הנגב במקום 'ברוכים הבאים לירושלים' ירגיש שמשהו לא בסדר.
אבל לא כולם ככה. הרב מסתדרים, אני חושבת.
-
אביטל_1*
- הצטרפות: 22 יוני 2004, 23:13
- דף אישי: הדף האישי של אביטל_1*
דיסלקציה ונהיגה
כבעלת הפרעת קשב וריכוז אני יכולה להתוודות: יש חיסרון גדול שאני מאד תלותית ולא זוכרת איך מגיעים לשום מקום ולכן לא נוהגת במרחק של מעל 20 ק"מ מעיר מגורי. אני חייבת להכיר מראש את הדרך ואת כל הנתיבים והרמזורים אחרת אני עלולה לעשות שטויות. היתרון (יש כזה...) בהפרעת קשב וריכוז שאני שמה לב לכל דבר הרי כל גירוי הכי קטן מקפיץ אותי וכך אני מגיבה מהר לכל הפתעה בכביש.
-
אילה_א*
- הצטרפות: 23 אוקטובר 2004, 18:09
- דף אישי: הדף האישי של אילה_א*
דיסלקציה ונהיגה
יש לי רעיון
אם אני אקרא למורה לנהיגה שלי שתכתוב כאן מגילה ענקית
אז אפשר יהיה להשאיר את הדף הזה?
>אילה כמה ימים לפני טסט פנימי לא רוצה שימחקו דפים על נהיגה וכמה היא קשה<
אם אני אקרא למורה לנהיגה שלי שתכתוב כאן מגילה ענקית
אז אפשר יהיה להשאיר את הדף הזה?
>אילה כמה ימים לפני טסט פנימי לא רוצה שימחקו דפים על נהיגה וכמה היא קשה<
דיסלקציה ונהיגה
אני מציעה לשנות את הדף לנהיגה-ולקות-למידה-או-הפרעת-קשב. לא הייתי מוחקת, בגלל החשיבות של הנושא לבטיחותם ואיכות חייהם של אנשים רבים.
מחיפוש ראשוני באינטרנט, מצאתי עדויות מכיוונים שונים לקשר בין לקויות למידה וקשיי נהיגה:
•קשיים בבקרת קשב, בקשב מתמשך ובקשב סלקטיבי (מוסחות), מפריעים מאוד לנהיגה. הם עלולים להקשות על קבלת החלטות נכונות בכביש, שימור הקשב ללא התנתקויות בנהיגה ממושכת, התרכזות בנהיגה כאשר יש הסחות (רדיו, דיבור בטלפון, שלטי פרסומת), אבחנה בין אינפורמציה חיונית לאינפורמציה חסרת חשיבות, ועוד.
•בעיות בתפיסה חזותית, אשר נלוות לפעמים לדיסלקסיה / הפרעת קשב, מקשות להגיב כראוי לרמזים חזותיים על הכביש.
•בעיות בהתמצאות מרחבית והבחנה בין הכיוונים, יוצרות בלבול בין הדוושות השונות וקושי ליישם את כללי הנהיגה (פנייה שמאלה לוקחים אחרת מפנייה ימינה).
•במאמר אחד נטען כי לדיסלקטים יש קושי לקרוא שלטים מרובי מלל ולזכור משמעות שלטים, אך דיסלקטים ללא בעיות תפיסה / קשב / קשר עין-יד, הם לעתים קרובות דווקא נהגים טובים.
•מחקר ישראלי מצביע על כך שמתבגרים עם לקויות למידה והפרעת קשב מעורבים ביותר תאונות, כולל תאונות דרכים (כהולכי רגל):
באשר להתמודדות וסיוע:
•חשוב לדעת שיש תחום אבחוני/טיפולי שנקרא שיקום נהיגה. "שיקום נהיגה היא הערכת המיומנויות הנדרשות לנהיגה וטיפול בהן במידת הצורך. הן כוללות התייחסות לנושאים מוטוריים, קוגניטיביים ותחושתיים".
•פורום שיקום נהיגה : "נהגים הסובלים מליקויי למידה (...) מוזמנים לשאול בפורום באשר לאפשרויות הנהיגה, הסיכונים, והעזרים בהם ניתן להשתמש כדי להמשיך ולנהוג".
•פנינה וייס כותבת בפורום לעיל כי עבור לקויי למידה המתקשים בנהיגה / לימודי נהיגה: "יש מקום לשקול הערכת כישורים הנדרשים לנהיגה במרכז לאבחון ושיקום כישורי נהיגה- זה יכול לתרום להבנה של הקשר בין הדברים, ואף יכול להניב המלצות ספציפיות בנוגע לאופני ההוראה שיהיו הטובים ביותר עבור [הפונה]". המרכז נמצא בביה"ח בילינסון (רבין) בפתח-תקווה.
•טיפים קטנים לנהגים דיסלקטים (באנגלית)
•לשאלת חובת הדיווח על נהגים שיש ספק לגבי כשירותם
מקורות נוספים בנושא זה על הרשת:
דיסלקציה ונהיגה (באנגלית)
print]איך לעזור לסובלים מדיסלקציה ללמוד לנהוג ולנהוג drive[/po].asp (באנגלית)
מחיפוש ראשוני באינטרנט, מצאתי עדויות מכיוונים שונים לקשר בין לקויות למידה וקשיי נהיגה:
•קשיים בבקרת קשב, בקשב מתמשך ובקשב סלקטיבי (מוסחות), מפריעים מאוד לנהיגה. הם עלולים להקשות על קבלת החלטות נכונות בכביש, שימור הקשב ללא התנתקויות בנהיגה ממושכת, התרכזות בנהיגה כאשר יש הסחות (רדיו, דיבור בטלפון, שלטי פרסומת), אבחנה בין אינפורמציה חיונית לאינפורמציה חסרת חשיבות, ועוד.
•בעיות בתפיסה חזותית, אשר נלוות לפעמים לדיסלקסיה / הפרעת קשב, מקשות להגיב כראוי לרמזים חזותיים על הכביש.
•בעיות בהתמצאות מרחבית והבחנה בין הכיוונים, יוצרות בלבול בין הדוושות השונות וקושי ליישם את כללי הנהיגה (פנייה שמאלה לוקחים אחרת מפנייה ימינה).
•במאמר אחד נטען כי לדיסלקטים יש קושי לקרוא שלטים מרובי מלל ולזכור משמעות שלטים, אך דיסלקטים ללא בעיות תפיסה / קשב / קשר עין-יד, הם לעתים קרובות דווקא נהגים טובים.
•מחקר ישראלי מצביע על כך שמתבגרים עם לקויות למידה והפרעת קשב מעורבים ביותר תאונות, כולל תאונות דרכים (כהולכי רגל):
באשר להתמודדות וסיוע:
•חשוב לדעת שיש תחום אבחוני/טיפולי שנקרא שיקום נהיגה. "שיקום נהיגה היא הערכת המיומנויות הנדרשות לנהיגה וטיפול בהן במידת הצורך. הן כוללות התייחסות לנושאים מוטוריים, קוגניטיביים ותחושתיים".
•פורום שיקום נהיגה : "נהגים הסובלים מליקויי למידה (...) מוזמנים לשאול בפורום באשר לאפשרויות הנהיגה, הסיכונים, והעזרים בהם ניתן להשתמש כדי להמשיך ולנהוג".
•פנינה וייס כותבת בפורום לעיל כי עבור לקויי למידה המתקשים בנהיגה / לימודי נהיגה: "יש מקום לשקול הערכת כישורים הנדרשים לנהיגה במרכז לאבחון ושיקום כישורי נהיגה- זה יכול לתרום להבנה של הקשר בין הדברים, ואף יכול להניב המלצות ספציפיות בנוגע לאופני ההוראה שיהיו הטובים ביותר עבור [הפונה]". המרכז נמצא בביה"ח בילינסון (רבין) בפתח-תקווה.
•טיפים קטנים לנהגים דיסלקטים (באנגלית)
•לשאלת חובת הדיווח על נהגים שיש ספק לגבי כשירותם
מקורות נוספים בנושא זה על הרשת:
דיסלקציה ונהיגה (באנגלית)
print]איך לעזור לסובלים מדיסלקציה ללמוד לנהוג ולנהוג drive[/po].asp (באנגלית)